#TOPRAKLAMA ÖLÇÜMÜ VE RAPORLANMASI

Topraklama Ölçümü ve Raporlanması

Topraklama, makine ve teçhizatların güvenliğini sağlamanın yanı sıra insan hayatını korumada kritik bir rol oynayan temel bir güvenlik önlemidir. Elektrikli cihazların (jeneratör, transformatör, motor, aydınlatma direği, buzdolabı, çamaşır makinesi vb.) gerilim altında yük taşımayan metal kısımlarının bir iletken aracılığıyla toprakla birleştirilmesi işlemi olarak tanımlanır.

Bu nedenle, topraklama sistemlerinin periyodik olarak ölçülmesi ve kontrollerinin yapılması, Elektrik Tesisleri Topraklamalar Yönetmeliği ve İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatları çerçevesinde büyük önem taşımaktadır.

Topraklama Ölçümü Nedir?

Topraklama ölçümü, elektrik tesisleri ve cihazlarının, EMO (Elektrik Mühendisleri Odası), TSE ve uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenen standartlara uygun olup olmadığını kontrol eden teknik bir işlemdir. Bu ölçümler, insan hayatını riske atabilecek elektrik kaçaklarının tespit edilmesini ve önlenmesini sağlar.

Topraklama Raporu

Elektrik Tesisleri Topraklamalar Yönetmeliği’nin EK-P maddesi gereğince, elektrik tesislerinde yapılması gereken ölçüm, raporlama ve uygunluk değerlendirme işlemleri yalnızca EMO üyesi olan Elektrik, Elektrik-Elektronik ve Elektronik mühendisleri tarafından gerçekleştirilebilir.

Bu işlemleri gerçekleştirebilmek için kuruluşların, ilgili mühendislik alanlarında yetki belgesine sahip personel bulundurması zorunludur. Boden Enerji olarak, gerekli yeterlilik belgelerine sahip mühendislerimizle topraklama ölçümü ve raporlama hizmeti sunarak taleplerinize hızlı ve güvenilir çözümler üretiyoruz.

Topraklama Ölçümü ve Raporlama Periyotları

Farklı topraklama tesislerinin işletme sürecinde gerçekleştirilmesi gereken muayene, ölçme ve denetleme işlemleri, ilgili yönetmelikler doğrultusunda belirlenen periyotlarla yapılmalıdır.

Sanayi Tesisleri ve Ticaret Merkezleri İçin:

Topraklama dirençlerinin ölçümü ve muayenesi: 1 yıl
Topraklama tesisleri ile ilgili diğer kontroller: 2 yıl

Elektrik Üretim, İletim ve Dağıtım Tesisleri İçin:2 yılda bir

Enerji Nakil ve Dağıtım Hatları İçin:5 yılda bir

Sabit Olmayan Tesisler İçin:

Sabit işletme elemanları: 1 yıl
Yer değiştirebilen işletme elemanları: 6 ay

Tehlikeli ve Özel Koşullara Sahip İşletmeler İçin:

Parlayıcı, patlayıcı, tehlikeli ve zararlı maddelerle çalışılan iş yerleri
Islak ortamlarda çalışılan işletmeler
Bu tesislerde topraklama sistemleri, en fazla 1 yıl içinde kontrol edilmelidir.

📞 Daha fazla bilgi almak ve taleplerinizi iletmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.